Betonplaten: waarom als tuinafsluiting?

Betonplaten zijn uitermate geschikt als erfafscheiding of tuinafsluiting. Ze zijn relatief goedkoop en gaan tot tientallen jaren lang mee. Ook zijn ze vrijwel onverwoestbaar en bieden ze bescherming tegen inkijk van voorbijgangers en tegen eventuele inbrekers.

Beton staat niet bekend om z’n mooie uiterlijk. Maar diverse subtiele ingrepen en combinaties met andere materialen zorgen ervoor dat beton er prima komt uit te zien als omheining.

Ontdek hier nog meer voordelen van de verschillende soorten betonplaten en hun kostprijs. Extra advies nodig en op zoek naar prijzen op maat? Kom via de offertepagina direct in contact met meerdere vakmannen tegelijk.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Betonplaten prijs

betonplaten

Laten we beginnen met de kosten. De lage prijs is een belangrijk winstpunt voor dit soort tuinafsluiting. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kostprijs voor de verschillende types omheiningen die we verder op deze pagina zullen bespreken. Opgelet: al deze prijzen zijn exclusief plaatsing.

  • Eenvoudige grijze betonplaten kosten rond de € 30 per lopende meter.
  • Betonplaten met draadafsluiting kosten rond de € 55 per lopende meter.
  • Betonplaten met houten panelen kosten rond de € 60 per lopende meter.
  • Betonplaten met een structuur kosten rond de € 60 per lopende meter.

Ontvang prijzen op maat

Soorten betonplaten

Beton is een veelzijdig materiaal en kan op verschillende manieren gebruikt worden om het erf of de tuin af te sluiten van de openbare weg of omgeving. In de prijslijst hierboven werden al een paar soorten betonnen afsluitingen vermeld. We bespreken hieronder kort de populairste types betonafsluiting.

Grijze betonplaten

De meest simpele vorm is een omheining van betonnen palen met groeven, waarin grijze betonplaten worden gestapeld. Dit is een snelle en praktische manier om een terrein te omheinen of af te sluiten.

De uitstraling van deze tuinafsluiting is niet mooi, maar kan verbeterd worden door stucwerk, verf of door het te laten begroeien met klimplanten.

Een belangrijk voordeel is ook de lage prijs.

grijze betonplaten

Platen in combinatie met draadafsluiting

Dit is een afsluiting waarbij de basis wordt gevormd door betonplaten. Ze worden een stuk de grond ingegraven en kunnen al dan niet voorzien zijn van gaten waarmee het hekwerk kan worden vastgezet.

Het voordeel van betonplaten in combinatie met draadafsluiting, zoals bijvoorbeeld draadpanelen, is dat het hekwerk beter beschermd is tegen schade van bijvoorbeeld van landbouw- en maaimachines. Ook wordt het voor dieren en mensen vrijwel onmogelijk om onder de omheining door te kruipen.

platen in combinatie met draadafsluiting

Platen in combinatie met houten panelen

Een moderne en aantrekkelijk toepassing is een tuinafsluiting van beton in combinatie met hout. Vaak worden houten panelen opgesloten in betonnen staanders met een verticale groef.

Ook de onderkant is van beton. In moderne, strakke of minimalistische tuinen staat dit type omheining heel mooi. Het grootste voordeel ervan is dat het houtwerk nergens direct op de ‘vochtige’ bodem rust. Daardoor gaat het minder snel rotten en ligt de levensduur veel hoger dan die van een compleet houten structuur.

platen in combinatie met houten panelen

Betonplaten met houten structuur

Betonnen platen zijn van nature niet erg aantrekkelijk qua uiterlijk. Gelukkig zijn er vandaag varianten die bedrukt worden met een structuur als ze nog nat zijn. Vanop een afstand lijken deze betonnen panelen dan precies op een ander, esthetisch mooier materiaal.

Zo zijn platen die bedrukt zijn als een houten schutting bijvoorbeeld enorm populair. Op korte afstand zie je zelfs een houtnerf en de spleten tussen de latten. Gespoten in een houtskleur wordt de illusie nog echter. Je krijgt bijgevolg een afsluiting met de stevigheid en duurzaamheid van beton, en het uiterlijk van houtwerk.

betonplaten met houten structuur

Betonplaten met stenen structuur

Een andere manier om een tuinafsluiting van betonplaten te camoufleren is door hem te stansen met een steenlook. De platen zien er dan uit alsof ze opgebouwd zijn van baksteen, zandsteen, natuurkeien of een andere, mooie steensoort.

Zorgvuldig gebruik van verf of stucwerk op de platen kan het uiterlijk nog verder verbeteren. Natuurlijk ligt de prijs van zo’n omheining veel lager dan die van een echte gemetselde muur.

betonplaten met stenen structuur

Panelen in beton met gevlochten structuur

Een betonplaat die eruit ziet alsof hij van houten balken, takken of latten in elkaar gevlochten is, inclusief een houtnerf of lijnstructuur, is veel aangenamer om tegenaan te kijken. Dat maakt dit een goede keuze voor een omheining voor een woonerf.

De betonplaten na de opbouw spuiten of schilderen maakt ze nog een stuk vrolijker. Kiezen voor een natuurlijke kleur, bijvoorbeeld groen, beige of bruin, zorgt dat de platen makkelijker weg kunnen vallen in een tuinlandschap. Zeker als er planten voor gezet worden, valt het bijna niet meer op dat je omheining van betonplaten gemaakt is.

betonplaten met gevlochten structuur

Meer weten? Laat je adviseren

Onderhoud beton

De prijs en de robuustheid zijn twee grote voordelen van een betonnen tuinafsluiting. Een derde pluspunt is dat het een onderhoudsarm materiaal is.

Beton schimmelt en rot niet, ongedierte kan er niet van vreten of aan knagen, en er geen nesten in maken. Ondanks weer en wind slijt het materiaal ook nauwelijks. Je hoeft een afsluiting van betonplaten bovendien niet zoals een houten afsluiting te verven, te beitsen of te impregneren.

Af en toe vlekken, algen en mos eraf spuiten met een hogedrukreiniger volstaat om je betonplaten er weer als nieuw te laten uitzien.

Platen in beton plaatsen: vind een tuinaannemer

Een tuinaannemer kan je snel en professioneel een perfect rechte afsluiting van betonplaten plaatsen als omheining. Het inschakelen van een vakman is een absolute aanrader. Alleen al door het gewicht van beton is het zelf bouwen van zo’n omheining of tuinscherm een zware klus. Bovendien loop je het risico dat de platen kunnen verzakken of dat er een staander of plaat breekt.

Met een vakman krijg je gegarandeerd een topresultaat. Via onderstaand formulier kan je snel en eenvoudige offertes aanvragen bij meerdere tuinaannemers tegelijk. Wat je toelaat om sneller te vergelijken. Bovendien vind je zo makkelijker een afsluiting en vakman voor de allerbeste prijs. Doe zelf de test!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinafsluiting - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinafsluiting zoek je?

2*. Wat is de geschatte lengte van de tuinafsluiting

3*. Wat is de geschatte hoogte van de tuinafsluiting?

4*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.