Beukenhaag: soorten, prijs en tips

Een beukenhaag is perfect te gebruiken als tuinafsluiting, omdat het mooi én makkelijk te snoeien is. Maar het biedt nog heel wat andere voordelen. Overweeg je ook om een beukenhaag te plaatsen? Dan is het interessant om eerst de verschillende soorten en hun prijs te kennen. Lees er alles over in onderstaand artikel. Daarnaast vind je hier meer info over aanplanting en en onderhoud.

Wil je advies inwinnen bij 1 of meerdere tuinspecialisten? Stel gerust vragen via onze offertepagina en ontvang direct prijsvoorstellen op maat.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Haagbeuk of beukenhaag?

beukenhaag

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een haagbeuk niet hetzelfde is als een beukenhaag. Het klinkt gelijkaardig, maar er zijn enkele grote en wezenlijke verschillen.

De beukenhaag blijft bijvoorbeeld in de winter zijn blad behouden, terwijl dat bij de haagbeuk niet zo is. Daarnaast zien ze er anders uit. De bladeren van de haagbeuk zijn ruwer dan die van de beukenhaag. Ook groeit een haagbeuk beter op kleigrond en laat je de beukenhaag het best op zandgrond groeien.

Waarom als tuinafsluiting kiezen?

De beukenhaag is een populaire keuze als omheining en dat is natuurlijk niet zomaar. Het is een haag die het hele jaar lang voor privacy zorgt.

De bladeren blijven gedurende de seizoenen aan de takken hangen, maar veranderen wel van kleur. Alleen als het in de winter erg koud wordt, verliest deze haagplant hier en daar enkele bladeren. Maar dat is nauwelijks merkbaar.

De veranderende kleuren maken deze haag bovendien erg interessant om naar te kijken. Het brengt leven in je tuin en zorgt voor afwisseling. Ze is ook erg goedkoop in vergelijking met andere haagplanten, zoals leibomen, en andere soorten tuinafsluitingen.

Beukenhaag prijs

De prijs van dit type tuinafsluiting hangt af van enkele factoren, maar gemiddeld betaal je tussen de 25 en 35 euro per meter. Dat staat gelijk aan ongeveer 10 stuks. De rode beukenhaag is iets duurder. Daarvoor betaal je gemiddeld tussen de 70 en 80 euro per meter.

Vraag en ontvang prijzen op maat

Soorten beukenhaag

Als je deze haagplant wil kopen, heb je de keuze tussen de groene en de rode beukenhaag. Wat is het verschil tussen beide? En, wat zijn de voor- en nadelen van elke soort?

Rode beukenhaag

De rode beukenhaag staat ook bekend als de Fagus Sylvatica Atropunicea en is met zijn roodpaars gekleurde bladeren een streling voor het oog. De prijs is daarom hoger dan die van de groene beukenhaag. Voor de rest heeft deze soort dezelfde eigenschappen als de groene variant.

rode beukenhaag

Groene beuk

Kies voor de groene beukenhaag als je de goedkoopste optie wil. De prijs van dit type ligt namelijk een stuk lager dan die van de rode variant. Afgezien van de kleur is er nagenoeg geen verschil tussen beide soorten.

groene beuk - fagus sylvatica

Hoe hoog wordt een beukenhaag?

Beuken zijn bomen. Als je een beukenhaag niet zou snoeien, groeit het net zoals een boom. Het kan dan tot wel 25 meter hoog worden. Tijdig snoeien is dus erg belangrijk!

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wanneer beukenhaag planten?

Je plaatst een beukenhaag het best tussen begin november en eind maart. Zo krijgt het wortelgestel de kans om op sterkte te komen en kan de haag in het najaar uitbotten. In de wintermaanden is het bovendien mogelijk om de planten met kale wortel te kopen, waardoor je goedkoper uitkomt qua prijs.

wanneer beukenhaag planten

Bloeiperiode beukenhaag

De Fagus Sylvatica of beukenhaag bloeit tussen april en mei. De haag heeft het hele jaar door bladeren, waardoor je in elk seizoen geniet van een mooie tuinafsluiting én voldoende privacy. Ze blijft echter niet wintergroen. In de herfst kleuren de bladeren goudgeel en in de winter bruin. Deze variatie is voor sommigen een groot voordeel.

Verzorging: bemesten en snoeien

Als je wil dat je beukenhaag er mooi blijft uitzien, is een goede verzorging een absolute must. Je bemest de haag best twee keer per jaar. Eén keer in de periode van maart en april, de tweede keer tussen juni en juli. Zorg er telkens voor dat je de meststof zowel aan de voor- als achterkant aanbrengt en gebruik het liefst een organische meststof.

Ook het snoeien van de haag is belangrijk. Het is aangeraden om dit twee keer per jaar te doen, een keer in juni en nogmaals in augustus.

Tip: Snoei niet tot aan de stam, zodat de beuk goed blijft uitgroeien.

Beukenhaag kopen: rode of groene beukenhaag

Zoals je al hebt gelezen, bestaat er zowel een groene als een rode beukenhaag. Deze twee soorten zijn echter niet erg verschillend. Ze delen dezelfde eigenschappen. Of je nu het best een groene of rode haag koopt, hangt dus vooral af van je eigen smaak en wat er goed bij je tuin past.

De rode variant is opvallend en vloekt soms met andere beplanting. Dat is iets om rekening mee te houden! Het heeft wel een luxueuzere uitstraling dan de groene variant, waardoor het je tuin meer laat opvallen. Het is dus een goede keuze als het voor jou iets gewaagder mag zijn.

Hou er wel rekening mee dat de prijs van een rode beukenhaag vele malen hoger ligt dan die van de groene. Kies eerder voor de groene beukenhaag als je niet te veel geld wil uitgeven of als je andere beplanting niet past bij de rode haag.

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Dan is het een goed idee om advies te vragen aan een professional. Hij ziet meteen welke soort het beste past in je tuin.

Beukenhaag planten: doe beroep op een tuinaannemer of tuinman

Een beukenhaag planten, is geen eenvoudige klus. Zeker niet als je geen groene vingers hebt. Gelukkig kan je het jezelf makkelijk maken door deze klus uit handen te geven. Kies een bekwame tuinaannemer of tuinman, zodat je zeker bent dat de haag goed wordt aangeplant.

Natuurlijk zijn er heel wat tuinaannemers en tuinmannen om uit te kiezen. Een bekwame vakman vinden, is dus vaak een hele opgave. Maar door meerdere offertes te vergelijken vind je makkelijk de beste tuinier in je buurt! Een offerte geeft je de kans om de prijzen van verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken, waardoor je heel wat geld kan uitsparen.

Via onderstaand formulier kan je alvast tot 5 gratis offertes ontvangen om te vergelijken. ‘t Proberen waard?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinafsluiting - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinafsluiting zoek je?

2*. Wat is de geschatte lengte van de tuinafsluiting

3*. Wat is de geschatte hoogte van de tuinafsluiting?

4*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.