Kastanje afsluiting: soorten, installatie- en onderhoudstips + prijs

Droom je van een landelijke tuin met wilde, natuurlijke accenten? In dat geval kan je als tuinafsluiting opteren voor een kastanje afsluiting. Het hout van de kastanjeboom is een op-en-top natuurlijk product en geeft elke natuurlijke tuin een extra charmante uitstraling.

Ben je op zoek naar prijzen, een overzicht van de diverse soorten kastanje afsluiting of info over de plaatsing ervan? Dit artikel geeft je het antwoord op deze en vele andere vragen.

Wil je graag advies en prijzen van professionele tuinaannemers vergelijken? Via onze offertepagina ontvang je tot 5 gratis offertes, geheel vrijblijvend.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Prijs kastanje afsluiting

kastanje afsluiting

Om een correcte prijsinschatting te kunnen maken, hou je best rekening  met de volgende zaken: de lengte of oppervlakte van de tuinafsluiting, het type kastanje hekwerk, de uitvoering en eventuele extra’s (zoals het plaatsen van schrikdraad).

Gemiddeld schommelt de prijs voor een kastanje afsluiting tussen de 6 en 180 euro per lopende meter. Laat je de plaatsing over aan een professionele tuinman of tuinaannemer? Dan komt daar voor de installatie 35 tot 50 euro per uur bovenop.

In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen per soort kastanje afsluiting.

Soorten kastanje afsluiting Richtprijzen
Kastanje hekwerk of schapenhek € 8 – 27 per lopende meter
Kastanje tuinscherm € 145 – 225 per scherm
Post en rail kastanje hek € 20 – 70 per paal + rails: € 20 – 40 per meter
Kastanje palen met draadafsluiting € 4,5 – 20 per paal + gaaswerk: € 0,7 – 2,5 per meter of spandraad: € 0,25 – 0,5 per meter
Kastanjehouten poort € 50 – 450 per stuk

Bovenstaande prijzen geven je slechts een eerste idee. Wil je een meer gedetailleerd beeld? Met het offerteformulier vind je snel en eenvoudig meerdere vakmannen in je regio die je advies en prijzen op maat kunnen bezorgen. Aarzel dus niet om je vragen te stellen.

Ontvang prijzen op maat

Voordelen kastanje

Kastanjehout is een natuurlijk materiaal en biedt dan ook heel wat voordelen als tuinafsluiting. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Kastanje is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal met een levensduur van gemiddeld 15 tot 25 jaar.
  • Wie geraakt er nu niet verliefd op de natuurlijke en charmante uitstraling van een kastanje afsluiting? Heel wat mensen zullen het alvast beamen.
  • Kastanjehout is een weerbestendig materiaal dat weinig gevoelig is voor vocht en schimmels.
  • Dit type tuinafsluiting vraagt bovendien amper onderhoud. Je hoeft het bijvoorbeeld niet jaarlijks te schilderen of te behandelen met een beschermend product. Wel zal het na verloop van tijd vergrijzen.
  • Ondanks de doorkijk tussen de spijlen biedt deze afsluiting je de nodige privacy in je tuin.

Soorten kastanje afsluiting

Net zoals vele andere soorten tuinafsluitingen vind je op de markt vandaag meerdere types kastanje afsluiting. We geven je een overzicht.

Laat je adviseren door een tuinaannemer

Kastanje hekwerk of schapenhek

Dit is de meest populaire soort kastanje afsluiting. Het staat ook wel gekend als kastanje hekwerk of treillage, of schapenhek en is relatief makkelijk te plaatsen. Ook qua prijs is het vrij goedkoop.

Kenmerkend voor deze afsluiting zijn de dunne latten of spijlen die 4 tot 9 cm van elkaar staan, en met elkaar verbonden zijn via ijzerdraad. Je vindt treillages in uiteenlopende hoogtes (ca. 100 tot 180 cm). Zoals reeds gezegd, ook de afstanden tussen de spijlen onderling durven variëren. Desondanks heeft dit type tuinomheining een vrij open karakter. Bijgevolg biedt het je zowel privacy als uitzicht op de omgeving rondom je tuin en woning.

Naast tuinafsluiting wordt kastanje hekwerk onder meer ook gebruikt voor de omheining van duinen, (dieren)erven, duinen en zwembaden.

Gemiddeld betaal je voor kastanje hekwerk of een schapenhek ongeveer 8 tot 27 euro per lopende meter.

kastanje hekwerk of schapenhek

Kastanje tuinscherm

Is privacy echt belangrijk voor jou? In dat geval biedt een kastanje tuinscherm soelaas. Je kan je tuin makkelijker afschermen van buren en/of eventuele inkijk van voorbijgangers.

Een tuinscherm van kastanjehout is steviger dan een treillage of schapenhek. Je vindt dit type tuinafsluiting in gevlochten en effen panelen. Bij een gevlochten scherm worden kastanjehouten latten tussen balken of palen gevlochten. Het geeft je tuin alvast een charmante, landelijke uitstraling. Een effen kastanje tuinscherm bestaat uit rechtopstaande houten latten op dwarsbalken, hetzij aan één kant (gesloten) of geschrankt langs 2 zijden (open). Het resultaat is een strakke, egale look.

Voor een kastanje tuinscherm mag je gemiddeld tellen op 145 tot 225 euro per scherm, btw en installatie niet inbegrepen.

kastanje tuinscherm

Post en rail kastanje hek

Iets anders, maar minstens even charmant en landelijk is een post en rail kastanje hek. Dit soort tuinafsluiting bestaat uit 2 of meerdere horizontale planken of balken (rail) die vastgenageld zijn of in gleuven geschoven worden in verticale palen (post). Het is stevig en biedt een mooier uitzicht dan pakweg een draadafsluiting of een schapenhek.

Een post en rail kastanje hek wordt vooral gebruikt als afsluiting voor paardenrenbanen en weilanden voor hoefdieren. In de meeste gevallen wordt dit type kastanje afsluiting alsnog gecombineerd met schrikdraad of een ander soort draadomheining. Maar ook om je tuin af te sluiten biedt dit type heel wat mogelijkheden!

Qua prijs mag je gemiddeld rekenen op 20 tot 70 euro per paal en voor de rails of liggers ongeveer 20 à 40 euro per lopende meter.

post en rail kastanje hek

Kastanje palen met draadafsluiting

Veruit de goedkoopste optie zijn kastanje palen met draadafsluiting. Dit type omheining wordt vooral gebruikt voor de afbakening van weides. Het biedt dan ook als voordelen dat het stevig is, snel geplaatst is en geen verankering nodig heeft. Is er iets stuk? Dan vervang je losse onderdelen zoals een paal heel snel en eenvoudig.

Wat betreft de afwerking heb je onder meer keuze uit een platte of gepunte top, en ronde, gekliefde of ontschorste kastanje palen. Het type draadafsluiting kan verschillen naargelang de diersoort die je binnen de omheining wil houden. Zo gebruik je voor groot vee beter spandraad, zoals prikkeldraad, linten of een effen draad. Voor kippen of kleiner vee volstaat gaaswerk, bijvoorbeeld kippengaas of ursusdraad.

Zoals al gezegd is deze afsluiting vrij goedkoop. Voor de kastanje palen mag je rekenen op 4,5 tot 20 euro per paal. Gaaswerk kost je gemiddeld tussen 0,7 en 2,5 euro per lopende meter. Voor spandraad is dat 0,25 à 0,5 euro per lopende meter.

palen met draadafsluiting

Kastanjehouten poort

Een kastanjehouten poort tenslotte vormt het verlengstuk van je kastanje afsluiting. Hier kan je zo ver gaan als je zelf wil. Door je tuinpoort in hetzelfde materiaal te voorzien als je omheining creëer je alvast een mooi geheel. De prijzen schommelen tussen de 50 en 450 euro per stuk.

kastanjehouten poort

Onderhoud kastanje afsluiting

Kastanjehout is een duurzaam materiaal met een levensduur van zo’n 15 tot 25 jaar. Bovendien is het uitermate goed bestand tegen de wisselende weersomstandigheden. Je hoeft het in tegenstelling tot andere houtsoorten dan ook niet te behandelen.

Wel zal je kastanje afsluiting na verloop van tijd beginnen vergrijzen. Wil je dat liever niet? Dan kan je het kastanjehout beitsen of verven met een olie.

Van eventuele beschadigingen door knaagdieren hoef je evenmin schrik te hebben. Kastanje heeft een vrij bittere smaak en schrikt bijgevolg dieren af.

Kastanje afsluiting zelf of laten plaatsen?

De keuze om zelf aan de slag te gaan of om de kastanje afsluiting te laten plaatsen door een tuinaannemer is volledig aan jou!

Vind een tuinaannemer in je buurt

Kastanje afsluiting zelf plaatsen

Het plaatsen van een omheining in kastanje is niet zo moeilijk. Je voorziet best wel voldoende tijd, aangezien je een aantal stappen moet doorlopen.

Wat heb je nodig? Naast de kastanje hekken en palen zelf zijn dit de benodigde materialen: roestvrijstalen schroeven of krammen, een grondboor, een spade, een boormachine, een houten hamer, een zaag, lang meetlint of touw en een draadtang

  • Stap 1: bescherm de onderkant van de kastanje palen – Hout is gevoelig voor vocht, houtrot en schimmels. Zeker het gedeelte van de palen dat in de grond moet. Om te voorkomen dat de palen al na 3 of 5 jaar plots afbreken, kan je ze voorzien van een beschermende laag beits of olie. Na het aanbrengen en drogen kan je naar stap 2.
  • Stap 2: plaatsen van de kastanje palen – Algemeen geldt als regel dat 1/3 van de volledige paal in de grond hoort geplaatst te worden. Op die manier kan ook de rest van de afsluiting veilig gezet worden en krijg je een voldoende stevig eindresultaat. Je kastanje afsluiting is dan bestand tegen de meest uiteenlopende situaties. Je kan de palen in de grond stevig aanstampen met aarde. Nog beter en stabieler is om ze met wat snelbeton in de grond te verankeren.
  • Stap 3: plaatsen van het hekwerk – Rol eerst het volledige hek uit en maak de eerste spijl met krammen of schroeven vast aan een hoekpaal. Let er daarbij op dat de puntjes naar boven staan. Daarnaa bevestig je het hekwerk aan de volgende palen. Zorg dat je telkens voldoende aanspant. Je kan dat bijvoorbeeld door een spade tussen een spijl of latje en een kastanje paal te plaatsen.

Kastanje afsluiting laten plaatsen

Ontbreekt het je aan tijd? Heb je een wel heel grote oppervlakte dat je moet omheinen? In beide gevallen kan je de plaatsing van de kastanje afsluiting overlaten aan een professionele tuinaannemer. Met z’n kennis en ervaring garandeert hij je een topresultaat. Zo kan jij nog jaren genieten van je landelijke en natuurlijke tuin.

Snel en eenvoudig tuinaannemers in je buurt vinden, kan je via onderstaand offerteformulier. Je komt direct in contact met met meerdere vakmannen tegelijk. Da’s handig! Het stelt je in staat om prijzen en diensten te vergelijken, en uiteindelijk een tuinexpert te kiezen. Veel succes!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinafsluiting - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinafsluiting zoek je?
2*. Wat is de geschatte lengte van de tuinafsluiting
3*. Wat is de geschatte hoogte van de tuinafsluiting?
4*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.