Tuinpoorten: materialen en prijs

Tuinpoorten vormen het sluitstuk van de tuinafsluiting. Ze blokkeren de blikken van nieuwsgierigen, ontmoedigen potentiële indringers. Daarnaast voorkomen ze dat kleine kinderen en huisdieren zomaar de tuin kunnen verlaten. Ontdek hier de voor- en nadelen van houten, metalen en composieten tuinpoorten, hun prijs en hoe je ze installeert.

Wil je advies inwinnen bij professionele plaatsers en tuinaannemers? Ben je op zoek naar prijzen? Vraag en krijg meerdere prijzen op maat van vakmannen in je regio via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat kosten tuinpoorten?

tuinpoorten

De kosten van een tuinpoort zijn moeilijk in te schatten, omdat ze afhangen van diverse factoren: het materiaal, de breedte en hoogte, en de constructie. We geven je daarom hier alleen een indicatie voor de prijs van ‘enkele’ tuinpoorten.

  • Houten tuinpoorten zijn vrij goedkoop. Afhankelijk van de houtsoort kosten ze ergens tussen de 100 en 400 euro.
  • Tuinpoorten van composiet zijn wat duurder, ongeveer tussen de 200 en 600 euro.
  • Een metalen tuinpoort met tralies kan je al rond de 100 euro kopen, maar een stevige metalen tuindeur met spijlen kan zo’n 750 euro of meer kosten.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Enkele tuinpoort

Een enkele tuinpoort heeft een set scharnieren en een wegklappend gedeelte. Voor veel kleinere tuinen en erven is dit type poort, die je met één enkele handbeweging openslaat, een goede keuze.

Door het minimum aan benodigde materialen zijn deze tuinpoorten de goedkoopste optie. Het nadeel van een enkele tuinpoort is dat alleen voetgangers en fietsers langs de poort kunnen passeren.

Dubbele tuinpoort

Een dubbele tuinpoort bestaat uit twee deuren met twee sets scharnieren. Door de grotere breedte kunnen ook auto’s en andere voertuigen langs de poort passeren, en kunnen er meer gasten of werknemers tegelijk het terrein op- en aflopen.

Dat maakt dit type tuinpoorten een goede keuze voor ruime opritten en bedrijfsterreinen. Een dubbele tuinpoort is lastiger om te openen en te sluiten en kost meer dan een enkele tuinpoort.

Tuinpoorten: materialen

De twee klassieke materialen waarvan tuinpoorten gemaakt worden zijn hout en metaal. Deze materialen zijn stevig genoeg om na de duizendste keer openslaan heel te blijven en licht genoeg om makkelijk op hun scharnieren te draaien. Maar tegenwoordig kan je ook een tuindeur van composiet installeren. Ook dit materiaal biedt heel wat interessante voordelen.

Laat je adviseren door specialisten

Tuinpoort metaal

Een tuinpoort van metaal ziet er strak uit, is solide en heeft een lange levensduur. Ook hebben tuinpoorten van metaal weinig onderhoud nodig.

Metaal kan in ongeveer elke gewenste kleur worden geschilderd, en er zijn vandaag speelse structuren en traliewerken beschikbaar in de handel. Maar of je de uitstraling van een metalen poort mooi en gastvrij vindt, dat is een persoonlijke zaak.

Feit is dat metalen tuinpoorten een erg goede inbraakwerende werking hebben, wat ze een verstandige keuze maakt voor bedrijven en villa’s.

tuinpoort metaal

Houten tuinpoorten

Houten tuinpoorten hebben een warme en klassieke uitstraling. Hout is een mooi materiaal dat in eigenlijk elke tuin goed staat, en een mooi contrast vormt met de groene tuinplanten. Houten tuinpoorten hebben wel wat meer onderhoud nodig dan tuinpoorten van metaal of composiet.

Het is verstandig om minstens één keer per jaar de houten tuinpoort te beitsen, te oliën of te schilderen. Op die manier zorg je ervoor dat het materiaal niet gaat verkleuren of splijten en voorkom je dat de poort vochtig blijft en kan rotten.

houten tuinpoort

Tuindeur composiet

Een tuindeur van composiet is gemaakt van een combinatie van hout en kunststof, en verenigt de beste eigenschappen van beide. Deze tuinpoorten zijn onderhoudsarm, erg duurzaam en bijzonder stevig. Toch zien ze er even mooi uit als een tuinpoort van echt hout.

Composieten tuinpoorten worden vaak gebruikt in moderne designtuinen, maar er zijn ook modellen die er heel natuurlijk uitzien en het goed doen in landelijke tuinen.

tuindeur composiet

Hoe tuinpoort plaatsen?

Het is mogelijk om zelf een (nieuwe) tuinpoort te plaatsen. Omdat het gaat om een bewegende structuur, moet dat zorgvuldig gebeuren, zodat de tuinpoort goed opent en sluit.

Ben je van plan om je tuinpoort zelf te plaatsen? Volg dan deze stappen, en je krijgt een mooi en gebruiksvriendelijk resultaat.

  • De maat bepalen: om te beginnen wil je uiteraard dat je nieuwe tuinpoort goed op de omheining aansluit. Meestal is de tuinpoort daarom het eerste deel van de afsluiting die geplaatst wordt. Zet de tuinpoort op de plek waar je hem gaat aanbrengen, en markeer de plek waar de randen de grond raken. Dat is de plek waar de palen moeten komen te staan.
  • De palen plaatsen: zet de palen die de deur ondersteunen in een gat in de grond, diep genoeg zodat ze niet gaan kantelen. Dat is één derde van de totale lengte diep. Het behandelen van de onderkant met impregneermiddel of het plaatsen op een betonpoer zorgt dat de palen minder snel gaan rotten. Gebruik een slegge of een palenrammer om de paal op de gewenste diepte te krijgen. Vul het gat met aarde en stamp heel goed aan.
  • De poort aanbrengen: nu kan je de poort met duimen en duimhengen of een ander type scharnieren op de palen bevestigen. Tenslotte monteer je hang- en sluitwerk op de poort. Je kan een poort openen en sluiten met een klink of een schuifgrendel, en hem veilig afsluiten met een poortslot.

Tuinpoort laten plaatsen: vind een tuinaannemer

Wil je er zeker van zijn dat je poort perfect recht staat, goed op slot kan, en niet uit zichzelf open of dicht klapt? Dat kan moeilijker zijn dan je denkt. Om een eersteklas montage te krijgen waar je jarenlang met veel gemak gebruik van maakt schakel je dan ook best een expert in.

Een hovenier of tuinaannemer geeft je graag advies en een vrijblijvende offerte voor de aankoop van je nieuwe tuinpoort en de verdere installatie ervan. Daarnaast verstrekt hij je met plezier de nodige info over welke soorten tuinafsluitingen bij jouw tuinpoort kunnen passen.

Maak gebruik van onze service om offertes aan te vragen bij meerdere vakmannen tegelijk. Zo kom je er snel achter wat jouw nieuwe tuinpoort laten plaatsen kost.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinafsluiting - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinafsluiting zoek je?
2*. Wat is de geschatte lengte van de tuinafsluiting
3*. Wat is de geschatte hoogte van de tuinafsluiting?
4*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.