Tuinschermen: voordelen, soorten en prijzen

Zou je graag wat meer privacy willen in je tuin? Wil je de dierenweide afschermen van het andere gedeelte van je tuin? Of heb je kinderen die vaak buiten spelen? Tuinschermen, ook gekend als tuinafsluitingen of omheiningen, bieden een uitstekende oplossing in elk van deze situaties.

Tuinschermen zijn verkrijgbaar in uiteenlopende materialen, afwerkingen en prijsklasses. Ben je benieuwd naar de opties voor jouw tuin? Lees meer in onderstaand artikel.

Ben je al op zoek naar een tuinaannemer in je buurt? Wil je prijzen kunnen vergelijken? Dat kan via onze offertepagina!

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Tuinschermen: prijzen

soorten tuinschermen

Hoeveel je precies betaalt voor een tuinscherm is afhankelijk van meerdere factoren. De prijs wordt in de eerste plaats bepaald door het soort tuinafsluiting en ook de benodigde lengte speelt een grote rol.

Voor een composiet tuinscherm bijvoorbeeld, betaal je meer dan voor een houten tuinscherm. We geven hieronder kort de prijzen (uitgedrukt per lopende meter) van de meest voorkomende soorten tuinafsluitingen weer:

  • Houten tuinscherm: voor een houten tuinscherm betaal je tussen 10 en 120 euro per lopende meter, waarbij de prijs voor een hardhouten scherm tegen de 120 euro aan zal leunen. Terwijl een tuinscherm gemaakt van geïmpregneerd hout beduidend goedkoper is.
  • Kunststof tuinscherm: een tuinscherm uit kunststof kost tussen 40 en 130 euro, afhankelijk van de afwerking.
  • Composiet tuinscherm: de prijs voor een composiet tuinafsluiting (= combinatie van hout en pvc) start vanaf 140 euro en kan oplopen tot 200 euro. Ook hier is de eindprijs afhankelijk van de afwerking die je kiest.
  • Gevlochten wilgenscherm: voor een natuurlijke tuinomheining met wilgentakken betaal je slechts tussen 30 en 100 euro, afhankelijk van het gekozen materiaal.
  • Betonnen tuinscherm: de prijs voor een betonnen tuinscherm schommelt tussen 70 en 150 euro, afhankelijk van de afwerking die je kiest.

Hou er rekening mee dat bovengenoemde prijzen inclusief btw maar exclusief plaatsingskosten zijn. De meeste firma’s rekenen tussen 30 en 50 euro per uur aan om een tuinafsluiting te plaatsen.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Vergunning nodig?

Normaal gezien heb je geen vergunning nodig om een tuinscherm te plaatsen. Echter, wanneer het gaat om de volgende toepassingen is een vergunning wel noodzakelijk:

  • Gesloten omheining van meer dan één meter hoog in de voortuin
  • Open afsluiting van meer dan twee meter hoog in de voortuin
  • Tuinomheining in de achtertuin van meer dan twee meter hoog
  • Vervanging van een bestaande tuinafsluiting (toestemming van de buren is vereist).
  • Tuinscherm om jouw domein te scheiden van dat van de buren. In dat geval worden de kosten verdeeld.

Tuinschermen: voordelen

Als je kiest om tuinschermen te plaatsen, profiteer je van heel wat interessante voordelen:

  • Optimale privacy: tuinschermen worden in de eerste plaats gezet met het oog op meer privacy. Door tuinschermen te plaatsen zorg je ervoor dat de buren niet langer inkijk hebben in jouw tuin en kan je ongestoord in jouw buitenwoonkamer vertoeven.
  • Esthetische meerwaarde: wie ervoor kiest om een mooie tuinomheining te plaatsen geeft zijn woning een esthetische meerwaarde. Een netjes afgesloten tuin straalt tenslotte veel meer luxe uit dan een volledig open tuin.
  • Grote variëteit aan materialen en afwerkingen: hou je van een composiet tuinscherm of ben jij een natuurlijk type dat de voorkeur geeft aan een gevlochten wilgenscherm? Misschien wil je wel een betonnen tuinscherm om ook meteen voor geluidsisolatie te zorgen? Tuinschermen bestaan vandaag in alle denkbare materialen en afwerkingen.
  • Snel en eenvoudig te plaatsen: terwijl er vroeger veel tijd over het plaatsen van een zware schutting met planken heen ging, is een modern tuinscherm snel en eenvoudig te plaatsen. Hierdoor spaar je een mooi bedrag uit op je eindfactuur.

Soorten tuinschermen

Er zijn enorm veel soorten tuinschermen op de markt. Er is zoveel keuze dat het soms moeilijk kan zijn om te kiezen. Hieronder bespreken we kort de populairste soorten.

Laat je adviseren

Tuinschermen hout

Een houten tuinscherm heeft een warme, natuurlijke uitstraling en ziet er mooi uit in eender welke tuin. Afhankelijk van de houtsoort die je kiest, gaat een houten tuinscherm tussen 10 en 40 jaar mee. Het nadeel van houten schermen is dat je ze regelmatig dient te behandelen om vergrijzing tegen te gaan.

tuinschermen hout

Tuinschermen kunststof

Met een tuinscherm in kunststof kan je alle kanten op. Wil je de voordelen van een kunststof tuinscherm maar de uitstraling van een houten scherm? Of geef je de voorkeur aan een strakke betonlook? Alles kan.

Kunststof tuinomheiningen gaan makkelijk meer dan 40 jaar mee, vergen geen onderhoud en toch blijft het prijskaartje binnen de perken.

Vergeet niet dat er in het enorme aanbod aanzienlijke kwaliteitsverschillen kunnen zitten tussen het ene en het andere scherm. Kies daarom voor een merk met een uitstekende reputatie.

tuinschermen kunststof

Composiet tuinscherm

Een composiet tuinscherm is het neusje van de zalm onder de tuinschermen. Composiet versmelt de kenmerken van hout en kunststof met elkaar zonder daarbij de nadelen van hout op te nemen.

Een tuinafsluiting in composiet kent een lange levensduur van meer dan 40 jaar, is onderhoudsvrij en verkrijgbaar in alle mogelijke afmetingen en afwerkingen.

composiet tuinscherm

Gevlochten wilgenscherm

Een gevlochten wilgenscherm is hét tuinscherm bij uitstek voor de echte natuurliefhebber. Deze tuinschermen sluiten mooi aan op een landelijke tuin, zijn relatief goedkoop en uiterst milieuvriendelijk.

Het nadeel van een gevlochten wilgenscherm is dat het gemiddeld slechts 10 jaar meegaat.

gevlochten wilgenscherm

Tuinschermen beton

Wil je graag een tuinscherm dat levenslang meegaat zonder daarvoor al te veel geld neer te moeten tellen? Dan kies je voor een betonnen tuinscherm.

Een tuinscherm in beton is onderhoudsvrij, kan niet rotten en treedt eveneens op als geluidsisolator. Ook deze tuinschermen zijn verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en uitvoeringen.

tuinschermen beton

Onderhoud van tuinschermen

De meeste tuinschermen zijn gemaakt van materialen die niet of nauwelijks om onderhoud vragen. Enkel wanneer je kiest voor houten tuinschermen, dien je deze regelmatig aan een grondig onderhoud te onderwerpen om te verhinderen dat ze vergrijzen. Vraag in jouw tuincentrum naar een doeltreffend product voor de behandeling van jouw houten tuinschermen.

Tuinschermen: zelf of laten plaatsen?

Als je graag wat geld uitspaart op de werkuren en van aanpakken weet is het mogelijk om je tuinschermen zelf te plaatsen. Toch is het in de meeste gevallen aan te raden om een ervaren tuinaannemer in te schakelen voor dit karwei. Hij beschikt immers over al het nodige gereedschap en hij weet precies waar hij op moet letten voor een correcte plaatsing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinafsluiting - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1. Welk type tuinafsluiting zoek je?

2. Wat is de geschatte lengte van de tuinafsluiting

3. Wat is de geschatte hoogte van de tuinafsluiting?

4. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.