Soorten tuinafsluitingen: hoe kiezen?

Als je op zoek bent naar een tuinafsluiting, dan komen er wellicht spontaan heel wat vragen bij je op. Wat kost een afsluiting, welke materialen zijn er op de markt? En, wat zijn de voor- en nadelen van alle soorten tuinafsluitingen? Vindt het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.

We helpen je uiteraard ook de beste vaklui te vinden voor de plaatsing van je nieuwe tuinafsluiting? Vraag gerust advies en prijzen bij tuinaanemers in je buurt via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Voordelen tuinafsluiting

Een tuinafsluiting bakent je terrein af en geeft je privacy. Ook beschermt een tuinafsluiting je tegen inbrekers, tegen blikken van buitenaf en tegen loslopende huisdieren. Tenslotte kan een tuinafsluiting er gewoon aantrekkelijk uitzien en als houvast dienen voor mooie klimplanten.

Prijzen en soorten tuinafsluitingen

soorten tuinafsluitingen

Dit is een beknopt overzicht van de prijzen van verschillende soorten tuinafsluitingen, inclusief de installatie ervan.

  • Draadafsluiting: € 20 – 60 per lopende meter
  • Betonnen afsluiting: € 50 – 100 per lopende meter
  • Houten afsluiting: € 30 – 150 per lopende meter
  • Steenkorven: € 40 – 70 per lopende meter
  • Tuinschermen: € 10 – 60 per lopende meter

Ontvang tot 5 gratis offertes van tuinaannemers

Soorten draadafsluitingen

Draadafsluitingen van metaalgaas zijn in veel varianten beschikbaar. Ze zijn meestal goedkoop en geven een vrij goede bescherming tegen inbraak.

De meeste mensen vinden draadafsluitingen niet zo mooi in vergelijking met andere soorten tuinafsluitingen. Het uiterlijk kan verbeterd worden als de draden begroeid raken met klimplanten zoals klimop of kamperfoelie. Ook kunnen er struiken voor het gaas geplant worden.

De levensduur van deze soort tuinafsluiting schommelt rond de 30 à 50 jaar, afhankelijk van de toplaag en de dikte van het gaas.

soorten draadafsluitingen

Betonnen afsluitingen

Betonnen afsluitingen zijn bijzonder stevig en gaan lang mee. Bovendien heeft beton een goede geluidsdempende werking, wat interessant is als je aan een drukke weg of in het stadscentrum woont. De meningen over het uiterlijk van deze soort afsluiting is verdeeld.

De prijs is variabel en een betonnen afsluiting gaat al snel zo’n 50 jaar mee.

betonnen afsluitingen

Soorten houten tuinafsluitingen

Eén van de meest gewilde soorten tuinafsluitingen zijn schuttingen, panelen en hekwerken van hout. Dat komt door het mooie, natuurlijke karakter en het prestige van dit materiaal.

Goedkope houten afsluitingen zijn gemaakt van geïmpregneerd vurenhout. Duurdere versies zijn gemaakt van tropisch hardhout, douglassparrenhout of steigerhout.

De levensduur van een houten tuinafsluiting is 15 tot 60 jaar. Afhankelijk van de houtsoort en hoe goed de omheining wordt onderhouden (met olie, verf en andere vochtwerende middelen).

Steenkorven

Steenkorven zijn metalen ‘kooien’ gevuld met natuursteen. Ze zijn redelijk goedkoop en solide, en zijn ook geschikt om klimplanten tegen te laten groeien.

De korven kunnen gevuld zijn met veel verschillende steensoorten, waardoor je het passende uiterlijk voor jouw tuin kan selecteren. Houd rekening met een levensduur van zo’n 40 tot 60 jaar voor steenkorven.

soorten steenkorven

Tuinschermen

Tuinschermen kunnen gemaakt zijn van kunststof, hout, riet, gevlochten (wilgen)takken en andere materialen. Dit zijn vrij dunne schermen die niet erg inbraakwerend zijn, maar wel goedkoop een grote tuin kunnen afsluiten.

De levensduur en de prijs van een tuinscherm hangt sterk af van het materiaal waarin het vervaardigd is.

tuinschermen - soorten tuinafsluitingen

Natuurlijke omheining

Een natuurlijke omheining van levende planten kan van heel wat verschillende soorten haagplanten worden opgetrokken. Haagbeuken, buxus, coniferen en bamboe zijn maar een paar van de vele plantensoorten die een volle en ondoordringbare heg opleveren.

Een natuurlijke omheining is bovendien goedkoop en kent een vrij lange levensduur. Het nadeel is dat het een omheining betreft die leeft en groeit, en die dus twee of meer keer per jaar netjes bijgesnoeid hoort te worden. Ook moet een heg voldoende water en voedingsstoffen krijgen om een aantrekkelijk geheel te blijven vormen.

natuurlijke omheiningen beukenhaag

Een tuinpoort in combinatie met diverse soorten tuinafsluitingen installeren

Als je het hele terrein afsluit (een ‘gesloten omheining’) is het handig om één of meer tuinpoorten in je tuinafsluiting te laten aanbrengen. Ook hier is de keuze groot. Je verkiest in de meeste gevallen een materiaal dat aansluit bij de rest van je omheining, maar dit is niet altijd mogelijk. Er zijn bijvoorbeeld geen betonnen tuindeuren in de handel!

Kies je tuinpoort online of laat je adviseren door een vakman. Je hebt keuze uit een breed aanbod. Voor een laag hekje of voor een hoge deur die met een slot afgesloten kan worden. Voor een deur met handmatige opening of een model dat elektrisch, eventueel op afstand, geopend kan worden. En voor een enkele of dubbele deur. Via dit laatste type tuinpoort kan je een auto of een ander groot object je tuin inrijden.

Vind tuinaanemers in je regio

Soorten tuinafsluitingen kiezen

Zoals je hierboven leest, is het aanbod afsluitingen uitgebreid. Het kan bijgevolg heel lastig zijn om te beslissen welke soorten tuinafsluitingen voor jouw terrein het meest geschikt zijn.

Wat voor keuzes maak je als je een tuinafsluiting laat plaatsen? Je kan jezelf in dat geval de volgende vragen stellen.

  • Wil je een omheining die je tegen pottenkijkers beschermt? Een dichte heg of solide betonnen omheining laat geen blikken vanaf de straatkant toe. Jij zelf kan ook niet kijken wat er buiten je terrein gebeurt. Het alternatief is een open of halfopen omheining, bijvoorbeeld een model gemaakt van gaas, een vlechtwerk of een houten hekwerk.
  • Moet je nieuwe tuinafsluiting je een perfecte bescherming bieden tegen inbrekers? Bepaalde constructies van hout, beton en metaal zijn bijna niet te beklimmen door een inbreker. Combineer zo’n tuinafsluiting met een tuinpoort die je af kan sluiten en je krijgt een betere beveiliging van je terrein.
  • Welk uiterlijk vind je aantrekkelijk? Dit is een persoonlijke beslissing. De meeste mensen vinden een hekwerk met een natuurlijke uitstraling het mooist. Maar er zijn genoeg mensen die graag een nette, onderhoudsarme kunststof of metalen hek in hun tuin zien.
  • Wat is je budget? Als je niet te veel geld kan of wil besteden aan je omheining, dan zijn sommige soorten tuinafsluitingen geen optie. Tuinafsluitingen zoals bepaalde tuinschermen, hagen en metalen draadafsluitingen zijn de goedkoopste opties om je terrein af te bakenen.
  • Hoe lang ben je van plan om in je huidige woning te blijven? Er zijn tuinafsluitingen die bij goed onderhoud wel 60 jaar of langer meegaan. Daar kan je natuurlijk in investeren als je van plan bent om nog lang in je huis te blijven wonen. Als je overweegt om op termijn te verhuizen, is een goedkopere tuinafsluiting met een kortere levensduur wellicht een betere keuze.

Tuinafsluiting plaatsen: vraag en vergelijk prijzen

De mooiste en beste soorten tuinafsluitingen laat je idealiter door een ervaren expert installeren. Zij geven je graag advies over een omheining die bij je tuin past, en besparen je met hun professionele installatie tijd en geld.

Het opvragen van advies en offertes bij vaklui kan je helpen om de ideale soort tuinafsluiting voor bij jouw woning te vinden. Probeer gerust onze offerteservice uit en ontvang tot 5 gratis prijsoffertes van tuinaannemers in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinafsluiting - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinafsluiting zoek je?

2*. Wat is de geschatte lengte van de tuinafsluiting

3*. Wat is de geschatte hoogte van de tuinafsluiting?

4*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.