Houten afsluiting: soorten, onderhoud en prijs

Wil je meer privacy in je tuin en rond je huis? Zet je erf af met een houten afsluiting. Je hebt op dit gebied veel aantrekkelijke keuzes, en bovendien is hout natuurlijk, betaalbaar en mooi als tuinafsluiting. Lees hier welke materialen er gebruikt worden om een houten afsluiting te maken, en welk prijs er voor elke keuze geldt.

Advies op maat nodig? Ben je op zoek naar tuinaannemers in je buurt om prijzen te kunnen vergelijken? Stel je vragen via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Prijs houten afsluiting

houten afsluiting

Wat kost een houten afsluiting ongeveer? Dit zijn de gemiddelde prijzen van een houten afsluiting per lopende meter.

  • Kastanje treillage: € 10
  • Hardhouten afsluiting: € 50
  • Gevlochten tuinschermen: € 30
  • Bamboe afsluitingen: € 25
  • Wilgentenen afsluitingen: € 40
  • Geïmpregneerde houten afsluitingen: € 30

Ontvang meer gedetailleerde prijzen

Voordelen houten afsluiting

We noemden al een paar voordelen van een houten afsluiting – maar dat was slechts een voorproefje. Een tuinafsluiting van hout is een totaalpakket van goede eigenschappen, waar de meeste andere materialen gewoon niet aan kunnen tippen.

Natuurlijk product

Bomen kunnen telkens opnieuw aangeplant worden. Als je kiest voor hout met een FSC-keurmerk, dan kies je voor een product uit duurzaam beheerde bossen die na het kappen vervangen worden. Voor dit hout wordt dus geen oorspronkelijke natuur verwoest. Het laat geen gifstoffen of chemische middelen vrij, en het is 100 procent recycleerbaar. Tijdens het groeien slaan bomen bovendien CO2 uit de atmosfeer op. Duurzaam hout is goed voor de natuur en voor het klimaat dus.

Functioneel en decoratief

Hout is een erg makkelijk materiaal om mee te werken. Het is niet te zwaar en toch heel stevig, het vergaat mits een correcte behandeling niet snel, en het is heel makkelijk op maat te maken en er spijkers en schroeven in aan te brengen.

Verder heeft hout een uiterlijk waar beton, kunststof of metaal gewoon niet tegenop kunnen. Kies een houten afsluiting met een mooie kleur, nerf of vlamstructuur, en je omheining wordt een blikvanger op zich in je tuin.

Meerdere prijsklasses

Omdat er zo veel soorten hout zijn, is er altijd een houten afsluiting die binnen jouw budget past. Goedkope soorten zoals geïmpregneerd vuren zijn prima geschikt om een grote tuin voor een laag bedrag te omheinen. De duurste soorten tropisch hardhout zijn echt een juweeltje op je terrein en gaan meestal zo’n 40 jaar lang mee.

Daartussen zit nog een brede waaier aan hout met een gemiddelde prijs, zoals kastanje, douglas en eik. Je kan daardoor altijd een houten afsluiting plaatsen die aansluit bij jouw portefeuille.

Soorten houten afsluitingen

Er is meer keuze in hout in vergelijking met andere soorten tuinafsluitingen. We bespreken hier beknopt de meest populaire soorten houten afsluiting van het moment.

Laat je adviseren en ontvang tot 5 gratis offertes

Kastanje afsluitingen

Kastanje is een mooie en betaalbare houtsoort. Er worden volledige schuttingen en tuinschermen van gemaakt, maar kastanje is vooral populair voor een ander soort afsluiting: de treillage.

Dat is een flexibel hekwerk van natuurlijk gevormde kastanjetakken of spijlen die via metaaldraad met elkaar verbonden zijn. Daardoor ontstaat er een soort ‘schapenhek.’ Het is in verschillende hoogtes leverbaar en geeft je tuin een romantische, landelijke sfeer.

Een kastanje afsluiting is bovendien heel makkelijk op maat te maken en voor diverse doeleinden geschikt.

kastanje houten afsluiting

Hardhouten afsluitingen

Een houten afsluiting die uit latten en palen bestaat wordt ook wel een schutting of tuinscherm genoemd. De latten worden op vaste afstanden van elkaar op de palen of dragers geschroefd, waardoor er een uniforme houten afsluiting ontstaat.

Dit soort tuinafsluiting is heel duurzaam als die van hardhout wordt gemaakt. Eik, teak of tropisch hardhout (zoals padoek en iroko) gaan tientallen jaren mee en zijn fantastisch mooi.

Een houten afsluiting van zo’n stevige houtsoort kan bovendien uitstekend op de vorm van het terrein worden afgestemd. Hij kan dienen als ondersteunend element voor klimplanten en plantenbakken, en er kan een oerdegelijke, inbraakveilige poort in worden geïntegreerd.

Een ondoorzichtige hardhouten afsluiting biedt je ook perfect de nodige privacy in je tuin.

hardhouten afsluitingen

Gevlochten tuinscherm

Gevlochten tuinschermen zijn erg mooi en helemaal niet duur. Net als kastanje hekken creëren ze een schilderachtige sfeer in je tuin, en ze zien er even natuurlijk uit als je tuinplanten.

Voor gevlochten tuinschermen worden meestal twijgen van de wilg of de hazelaar gebruikt. Dit type houten afsluiting is verkrijgbaar in verschillende hoogtes, maten en weefvormen.

Als het vlechtwerk opgesloten zit in een houten rand valt het tuinscherm makkelijk te plaatsen en uit te breiden.

gevlochten tuinscherm

Bamboe afsluitingen

Bamboe afsluitingen in de vorm van tuinschermen of tuinpanelen zijn goedkoop, mooi en verrassend stevig. Deze keiharde grassoort kan op verschillende manieren worden verwerkt tot een omheining.

In webshops en doe-het-zelf winkels vind je bamboe hekwerk en schermen op rollen, maar ook meer ingewikkelde schuttingachtige constructies. Uiteraard kan ook een tuinaannemer je hierover uitgebreid informeren, net zoals de plaatsing verzorgen.

bamboe afsluitingen

Wilgentakken afsluitingen

Wilgenschermen kunnen ter plekke door een vakman rond je terrein worden opgebouwd. Je krijgt dan een nostalgische, speelse omheining van takken.

Een houten afsluiting van wilgentakken is geschikt voor de omheining van je tuin, maar doet het ook goed als sierobject en als camouflage van wanden, biobakken en andere minder mooie tuinonderdelen.

Een nieuwe trend is het gebruik van levende wilgentwijgen die weer uitlopen met bladeren – daarmee krijg je een volmaakt natuurlijke en duurzame houten afsluiting.

wilgentakken afsluitingen

Geïmpregneerde houten afsluiting

De goedkoopste houten afsluiting is die van geïmpregneerd vuren of grenen. Door een behandeling met zouten krijgen schimmels, vocht en ongedierte minder goed grip op deze betaalbare houtsoorten. Daardoor kan je voor een goede prijs een omvangrijke houten tuinafsluiting laten plaatsen die toch al snel 10 tot 20 jaar meegaat.

geïmpregneerde houten afsluiting

Vind een tuinaannemer

Onderhoud houten afsluiting

Om het maximale plezier uit je houten afsluiting te halen, is het goed om ze ongeveer twee keer per jaar te behandelen. Eik, kastanje, douglas en hardhout kan je eerst schoonmaken met een geschikte zeep, en ze daarna behandelen met tuinmeubelenolie, beits of verf.

Let op: Zorg dat het product dat je gebruikt geschikt is voor buitentoepassingen en voor hout. Doe je dat niet, dan gaat je tuinafsluiting wat minder lang mee en kan hij verkleuren naar grijs. Wat trouwens ook erg mooi kan zijn. Wilgentakken, bamboe en geïmpregneerd hout hoef je niet te onderhouden, maar je kan ze voorzichtig schoonmaken als de afsluiting vies is.

Houten afsluiting plaatsen: vergelijk offertes

Een houten afsluiting plaatsen is veel werk en niet altijd zo eenvoudig. Om een goed en mooi resultaat te krijgen dat jarenlang recht overeind blijft staan, kan je de omheining door een vakman laten plaatsen.

Vraag via onderstaand formulier naar offertes bij 1 of meerdere tuinaannemers in je regio. Vergelijk de beste aanbiedingen op prijs-kwaliteit en vind zo de vakman voor jouw klus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinafsluiting - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinafsluiting zoek je?

2*. Wat is de geschatte lengte van de tuinafsluiting

3*. Wat is de geschatte hoogte van de tuinafsluiting?

4*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.