Houten tuinpoorten: voordelen, soorten en prijs
Wens je een houten tuinpoort te installeren, maar weet je niet voor welke houtsoort je zal gaan? Sommige houtsoorten zijn beter, sterker en interessanter voor je woning. Toch hou je best een aantal elementen in het achterhoofd bij het kiezen van je nieuwe tuinpoort. Hoe je keuze vinden tussen al die soorten houten tuinpoorten? Laat je inspireren door dit artikel.
Ben je op zoek naar plaatsers van houten tuinpoorten in je regio? Wil je 1 of meerdere prijzen kunnen vergelijken? Dat kan via onze offertepagina.
Vraag advies en ontvang prijzen op maat
INHOUDSTAFEL
Houten tuinpoort prijs
De prijs van je houten tuinpoort zal afhankelijk zijn van een aantal factoren. Zo zal je prijs beïnvloed worden door het gekozen soort hout, montagekosten en een eventuele automatisering. De houtsoort wordt verdeeld in 5 klassen. Dat zich situeerd tussen zeer duurzaam tot niet duurzaam. Het gemiddelde budget van een houten tuinpoort gaat van 135 euro tot 4500 euro. Hierin zal het minst duurste overeenkomen met de niet duurzaam-klasse en het duurste met de zeer duurzame-klasse. Hierbij moet je ook je montagekosten tellen. Deze gaan van 65 tot 3000 euro. Je kan er altijd voor kiezen om zelf je poort te plaatsen. Toch wordt het aangeraden om een professionele installateur te laten komen zodat je tuinpoort goed geplaatst wordt.
Vraag advies en ontvang prijzen op maat
Voordelen houten tuinpoort
Naast de duurzaamheid dat een houten tuinpoort met zich meebrengt, telt het ook nog een aantal andere voordelen. Deze voordelen zijn zowel esthetisch als functioneel. Een houten tuinpoort zorgt voor een authentieke uitstraling van je woning. Het is een warmer materiaal dan metaal of aluminium waardoor het voor een natuurlijke, authentieke en warme uitstraling zal zorgen. Hiernaast is het belangrijk om in je hoofd te houden dat hout na bepaalde tijd vergrijzing aangaat door middel van het zonlicht of de regen. Hierover moet je je geen zorgen maken. De vergrijzing van je houten tuinpoort heeft geen invloed op de kwaliteit of de levensduur.
Een ander voordeel van houten tuinpoorten is dat het geen onderhoud vraagt. Wanneer je bijvoorbeeld voor een exotisch hout kiest zoals Afrormosia of Padoek voor je tuinpoort, kies je zelf voor een zeer sterk houtsoort. Natuurlijk kan je voor andere soorten hout gaan zoals Meranti of Cederhout. Houten tuinpoorten zijn dan ook gemaakt om een lange duurtijd te hebben. Wens je je tuinpoort toch te schilderen of te vernissen? Dat is altijd mogelijk. Vergeet hier wel niet dat je jaarlijks je tuinpoort moet herschilderen om de verf of vernis te onderhouden.
Als laatste heb je met houten tuinpoorten, oneindig veel keus aan stijl, kleur of motief. Wens je een modern, klassiek of landelijke stijl? Dat is mogelijk. Er zijn tal van opties bij het kiezen van je houten tuinpoorten.
Nadelen van houten tuinpoorten?
Bestaan er dan ook nadelen voor houten tuinpoorten? Het grootste nadeel dat houten tuinpoorten hebben ligt eerder bij het kiezen van een niet gepast-houtsoort. Zo wordt het vaak afgeraden om een eiken houtpoort te plaatsen omdat deze door temperatuurverschillen en vocht, begint te krimpen. Ook kan de prijs van een houtentuinpoort snel oplopen. Kies je ervoor om een goedkoop houtsoort te gebruiken, zal je deze goed moeten onderhouden om scheuren of barsten te vermijden.
Soorten hout en hun levensduur?
Bij het kiezen van je houtpoort is het belangrijk om de verschillende houtsoorten te kennen en te vergelijken. Sommige houtsoorten hebben een langere levensduur dan andere, andere soorten zijn minder aangepast aan het weer en temperatuurschommelingen van België.
Laat je adviseren en ontvang tot 5 gratis offertes
Tropisch hardhout
Een populair soort hout is het tropisch hardhout. Dit soort hout heeft een zeer lange levensduur dat tot wel 25 jaar lang kan meegaan. Tropisch hardhout bestaat uit meerdere categorieën waaronder Azobé, padoek of nog Meranti. Dit soort hout vraagt geen onderhoud en verkleurd na lange tijd naar grijze tinten. Wanneer je kiest voor dit soort hout kiest als tuinpoort zal je al in een duurder budget zitten.
Thermisch gehard hout – Thermowood
Thermisch gehard hout komt vanuit Europa en wordt ook wel Europees naaldhout genoemd. Het gehard hout wordt doormiddel van een specifiek proces gecreëerd. Toch wordt er tijdens het proces geen schadelijke stoffen gebruikt in tegenstelling tot andere soorten hout. Het proces houdt in dat het hout wordt opgewarmd zodat de moleculen van het hout een langere levensduur krijgen. De levensduur van dit soort hout, loopt van 10 tot meer dan 25 jaar.
Europees loofhout
Het Europees loofhout bestaan vaak uit beuken, eiken of esdoorn types. Dit soort hout heeft een goede duurzaamheid dat tussen 15 en 25 jaar ligt. Wat dit soort hout kenmerkt, is de kleur van het hout omdat dit zeer licht is. Een voordeel van het Europees loofhout is dat heel sterk is en dus niet snel beschadigd wordt.
Soorten houten tuinpoorten
Naast het kiezen van je houtsoort voor tuinpoort is het ook belangrijk om te kiezen welk soort tuinpoort je wenst te hebben. Er bestaan 3 soorten tuinpoorten namelijk; looppoorten, draaipoorten en schuifpoorten.
Looppoort
Looppoorten zijn vooral geschikt voor de voor- of achtertuin van je woning. Dit komt omdat deze poorten de toegang tot wagens niet mogelijk maken. Looppoorten hebben een gemiddelde afmeting van 1 tot 1.5 meter. De hoogte van deze soort poort kan je zelf kiezen. De voordelen van een looppoort is dat het duurzame investering is en het je woning een strakke uitstraling geeft. Hiernaast zorgt het ook nog voor extra beveiliging van je woning.
Draaipoort
Een draaipoort bestaat uit een of twee deuren en worden vaak bij een oprit van een woning gebruikt. De poort heeft een breedte van 3 meter of meer afhankelijk van wat je persoonlijke verlangen zijn. Draaipoorten staan bekend voor hun warme uitstraling maar niet enkel dat, ze zijn praktisch. Je kan bijvoorbeeld een draaipoort installeren tussen twee woningen. Dit kan handig zijn wanneer je weinig plaats hebt maar toch een draaipoort wenst te installeren.
Schuifpoort
Als laatste heb je de schuifpoort. Deze poort is geschikt voor een ingang of een oprit. Hou wel rekening met het feit dat een schuifpoort niet enkel plaatst neemt om te installeren maar ook om open te schuiven. Het vraagt dus ook plaats naast je poort. De voordelen van een schuifpoort is dat ze opmaat worden gemaakt. Hiernaast is het ook een heel veilige oplossing voor je woning, is het een goede investering en heeft het een mooie uitstraling.
Hoe houten tuinpoorten plaatsen?
Heb je ervoor gekozen om zelf je houten tuinpoort te plaatsen? Dat kan perfect. Aan de hand van dit stappenplan leer je hoe je een houten tuinpoort plaatst. Naast de nodige benodigdheden zijn er een aantal stappen dat je moet volgen. Om te starten, begin je met het bepalen van de breedte en plaatst van je nieuwe tuinpoort. De meeste tuinpoorten hebben een standaardbreedte van 90 cm maar breder is ook mogelijk. Bij de eerste stap is het de bedoeling om twee punten te markeren waartussen de breedte van je tuinpoort en 1 of 2 extra cm’s. Deze twee punten gaan de palen van je tuinpoort worden.
Na deze stap, ga je eerst je palen beschermen. Met andere woorden ga je een houtbeschermingsproduct aanbrengen op het gedeelte dat in de grond zal gaan. Dat is plus minus 1/3 van je paal. Deze laag zal in de toekomst houtrot vermijden. Na het vervolledigen van deze stap, wordt het tijd om je palen in de grond te plaatsen. Dit doe je aan de hand van een grondboor, waarbij je een gat van plus minus 10 à 15 cm diep maakt. Om je palen te plaatsen is het handig om een palenrammer te gebruiken. Dit zal ze stabiel maken.
De twee laatste stappen zijn het bevestigen van je tuinpoort en het monteren van je slot op je tuinpoort. De tuinpoort zal je bevestigen aan de duimhangen van de paal. Om de correcte afstand van de duimhengen te weten gebruik je volgende formule:
- Breedte van je tuinpoort – 20 cm.
De duimheng plaats je op de tuinpoort waaraan je de duimen aan de duimhengen zal plaatsen. Uiteindelijk plaats je je gekozen slot op je tuinpoort.
Onderhoud houten tuinpoorten
Zoals hierboven uitgelegd zorgt een houten poort voor weinig tot geen onderhoud. Alles is afhankelijk van het gekozen hout en of je je houten poort verft of vernist. Kies je ervoor om je poort te schilderen en/of vernissen dan zal je dit jaarlijks moeten onderhouden. Merk je op dat je poort groen wordt? Dan zal dit door te weinig zonlicht komen. Dit kan je gemakkelijk oplossen door je poort jaarlijks met een zacht product te reinigen.
Houten tuinpoorten laten plaatsen: vergelijk offertes
Ben je helemaal overtuigd om een houten poort te laten installeren maar weet je niet precies welke houtsoort of welke stijl bij jouw woning past? Vraag vandaag jouw offertes aan en vergelijk ze zodat je binnenkort kan genieten van je houten tuinpoort.