Omheiningen: prijs en soorten

Omheiningen voor tuinen zijn beschikbaar in vele vormen, materialen en prijsklasses. Ontdek hier welk type omheining ideaal is om jouw tuin of terrein meer privacy en veiligheid te bieden.

Heb je plannen om een tuinomheining te plaatsen en zoek je tuinaannemers in je buurt? Vind een vakman in je buurt en ontvang offertes op maat via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Omheiningen tuin prijs

omheiningen tuin

De prijs van je tuinomheining hangt vooral af van het gekozen materiaal.

Soorten omheiningen Prijs per lopende meter
Houten schutting € 40 – 150
Betonnen omheining € 70 – 150
Kunststof omheining € 40 – 120
Haag € 10 – 60
Omheining van steenkorven € 50 – 125
Gevlochten tuinscherm € 25 – 75
Omheining van metaalgaas of -draad € 20 – 100
Metalen hek met spijlen € 50 – 200

Ontvang tot 5 gratis offertes

Omheiningen tuin: vergunning en regelgeving

Je hebt in de praktijk bijna nooit een vergunning nodig voor het plaatsen van een omheining, mits je je aan de volgende regels houdt.

Een gesloten omheining in de achtertuin en zijtuin(en) mag maximaal twee meter hoog zijn. In de voortuin geldt daarbij een hoogte van één meter. Een open afsluiting van bijvoorbeeld draad of gaas mag in de voortuin maximaal twee meter hoog zijn. Wil je toch een hogere omheining plaatsen, dan moet je in Vlaanderen een vergunning aan te vragen bij je gemeente.

Voordelen omheining tuin

Een omheining rond de tuin plaatsen biedt een aantal voor de hand liggende voordelen, en ook een paar pluspunten waar je wellicht nog niet aan gedacht had.

Om te beginnen zorgt een omheining voor privacy. Zeker een gesloten omheining waar geen doorkijk door mogelijk is, beschermt je tuin, je woning en je gezin tegen nieuwsgierige blikken van voorbijgangers. Ook voel je je zelf veiliger en heb je een duidelijke begrenzing van jouw woonterrein. Als je nu tegen lelijke gebouwen of een drukke straat aankijkt, is een gesloten omheining de ideale manier om je uitzicht te verbeteren.

Omheiningen van tuinen bieden ook bescherming tegen inbrekers, vandalen en personen die per ongeluk je terrein opwandelen. Zeker een omheining met een poort biedt preventief bescherming tegen mensen die een kijkje in je tuin of bij je huis willen nemen.

Wat veel mensen niet verwachten is dat een omheining ook een geluiddempende werking bezit. Storende geluiden van bedrijven, verkeer, spelende kinderen enzovoort worden door een tuinafsluiting minder storend. Zeker een omheining van steen, hout of een afscheiding met plantengroei kan het aantal decibels van overlastgevers flink verminderen.

Soorten omheiningen

Er zijn een flink aantal omheiningen die van elkaar verschillen qua materiaal en constructie. Elk daarvan heeft z’n eigen voordelen wat betreft uiterlijk, geluiddempende werking en betaalbaarheid.

Laat je adviseren en vind een tuinaannemer

  • Houten schuttingen en hekken zijn aantrekkelijk, robuust en ook bruikbaar om klimplanten te ondersteunen. Bovendien zijn zeker de hogere schuttingen goed inbraakwerend. Er zijn verschillende bouwvormen beschikbaar, die open of gesloten omheiningen kunnen opleveren. Houten omheiningen worden gemaakt van weerbestendige houtsoorten zoals teak, kastanje of douglas. Toch hebben ze vrij veel onderhoud nodig en zijn ze niet goedkoop.
  • Beton wordt in liggers gebruikt om een zeer robuuste en onderhoudsarme afscheiding te maken. Het kan in veel kleuren en texturen worden geleverd. Ook de prijs van betonnen omheiningen is goed.
  • Een kunststof (pvc of composieten) omheining is duurzaam, stevig en onderhoudsarm. Ook de kosten voor het omheinen van tuinen met kunststof elementen vallen redelijk mee. Er is kunststof beschikbaar in hout- of steenlook om het uiterlijk te verbeteren.
  • Een omheining van haagplanten, bamboe of struiken is natuurlijk, mooi en goedkoop. Zo’n omheining heeft wel veel zorg nodig en is meestal niet inbraakwerend.
  • Steenkorven zijn betaalbaar, zeer robuust en inbraakwerend. Sommige mensen vinden het uiterlijk mooi, anderen absoluut niet.
  • Een (gevlochten) tuinscherm kan van zo’n beetje elk materiaal (riet, pvc, hout, wilgentakken) gemaakt zijn. Deze schermen zijn dun en dus meestal niet geschikt om er planten tegen te zetten. Ook zijn ze niet erg inbraakwerend.
  • Panelen, schermen en rollen van metaaldraad kunnen gebruikt worden om een goedkope, open omheining te maken. Om het uiterlijk van metaaldraad te verbeteren kan je ze beplanten.
  • Spijlen hekwerken van stevige metalen pijpen zien er vaak niet heel mooi of uitnodigend uit, hoewel er ook designmodellen beschikbaar zijn. Ze bieden echter een uitstekende bescherming tegen inbrekers.

Open omheining

Een open omheining heeft openingen waardoor jij, de postbode, maar ook eventuele onverlaten makkelijk je terrein op kunnen lopen.

Gesloten omheining

Een gesloten omheining vormt op alle punten een barrière tussen je tuin en de straat. Als er een ingang in deze omheining zit, valt die af te sluiten met een deur of hekwerk. Stevige gesloten omheiningen bieden de beste verdediging tegen inbraak.

Ondoorzichtige omheining

Een ondoorzichtige omheining (steenkorven, beton, kunststof, sommige houten omheiningen) ontneemt voorbijgangers het zicht op jouw terrein. Dat zorgt voor een heerlijk gevoel van privacy en brengt eventuele criminelen niet op gedachten. Natuurlijk kan je zelf ook niet voorbij de omheining kijken, wat afhankelijk van je huidige uitzicht een voor- of nadeel kan zijn.

ondoorzichtige omheining

Doorzichtige omheining

Een doorzichtige omheining (lage omheiningen, metaalgaas, vlechtwerk, en sommige heggen en houten omheiningen) biedt een beperkte mate van in- en uitkijk op je terrein. Hoe goed er naar binnen of buiten kan gekeken worden, hangt af van het precieze bouwwerk.

doorzichtige omheining

Omheining met poort

Je kan een omheining een poort laten plaatsen. Zeker bij een hoge gesloten omheining is dat een populaire keuze. Een poort die op slot kan, beschermt je tegen inbraak en geeft je nog meer het gevoel dat je thuis bent op je eigen terrein. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een poort in de omheining, waaronder dubbele poorten, lage hekjes, automatische poorten enzovoort.

omheining met poort

Hoe omheiningen plaatsen?

Om een tuinafsluiting of omheining te plaatsen, moet je eerst een sleuf in de grond graven, waarin de palen of dragers deels verzonken worden.

Daarna bouw je de onderdelen van de omheining en zet je ze vast aan de palen. Ook zal je ze aan de randen met de muur moeten verbinden. De precieze werkwijze hangt sterk of van de soort tuinafsluiting.

Een tuinexpert kan je zeker voldoende adviseren en/of de plaatsing verzorgen.

Omheiningen zelf of laten plaatsen

Het is mogelijk om zelf je omheining te plaatsen. Wil je jezelf liever veel tijd en energie besparen? Schakel dan een vakman in. Je kan zelf de beste prijs bedingen door het aanvragen van offertes bij lokale tuinaannemers en verkopers van omheiningen.

Ontvang via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend tot 5 prijsoffertes van tuinaannemers in je buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinafsluiting - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinafsluiting zoek je?
2*. Wat is de geschatte lengte van de tuinafsluiting
3*. Wat is de geschatte hoogte van de tuinafsluiting?
4*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.