Leibomen: prijs, soorten + Hoe planten?

Als je een specifiek soort tuinafsluiting zoekt dat je uitzicht verbetert en tegelijk je privacy waarborgt, zijn leibomen een goede keuze. Niet voor niks kiezen steeds meer mensen voor dit type bomen in hun tuin. Naast tuinafsluiting doen ze het ook goed om bepaalde delen in je tuin zelf te scheiden.

Welke soorten leibomen zijn er allemaal? Hoe moet je ze onderhouden? En, wat kost dit type tuinafsluiting? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel. Heb je advies nodig of wil prijzen van tuinaannemers vergelijken? Verstuur je aanvraag via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Waarom leibomen als tuinafsluiting kiezen?

leibomen

Er zijn verschillende redenen waarom je leibomen als tuinafsluiting zou kunnen kiezen. Zo verfraaien ze jouw tuin. Bovendien bieden deze bomen de perfecte oplossing tegen buren of toevallige passanten die naar binnen zouden kunnen gluren.

Het werkt natuurlijk ook andersom. Jij zal voortaan geen last meer hebben van een mogelijk wat minder fraai uitzicht. Daarbij zorgen de bomen ook nog eens voor verkoeling en schaduw in je tuin. Genoeg redenen dus om je eens te verdiepen in leibomen.

Leibomen prijs

De prijs van leibomen is vooral afhankelijk van het soort leiboom dat je koopt. Daarnaast zorgt de stamhoogte van de boom voor een prijsverschil.

Voor een leiboom mag je gemiddeld rekenen op 30 tot 35 euro per stuk. Het betreft dan bomen met een stamhoogte van 150 cm. Als je een plataan wil, ben je per boom zo’n 11 euro meer kwijt. Voor echt exclusieve soorten moet je rekenen op minstens 85 euro per boom.

Leibomen soorten

De prijs van leibomen, en dus van jouw tuinafsluiting, hangt hoofdzakelijk af van het type boom. Welke leibomen soorten zijn er allemaal? We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Meer weten? Laat je adviseren

Leilinde – Tilia Vulgaris

Een van de meest bekende soorten leibomen is toch wel de leilinde. Door haar goede eigenschappen is deze boom uitermate geschikt als afsluiting. Zo groeit de boom enorm snel en heeft ze grote bladeren. Daardoor biedt de leilinde of Tilia Vulgaris veel schaduw en privacy.

Bovendien is dit type leiboom behoorlijk onderhoudsvriendelijk en hoef je ze maar één keer per jaar te snoeien. Een nadeel van de leilinde is dat ze gevoelig is voor bladluis.

leilinde tilia vulgaris

Plataan – Platanus Acerifolia

Platanen zijn ook enorm gewild als leiboom. In ons klimaat is deze Platanus Acerifolia de meest geschikte soort. Ook deze boom groeit snel en zal daardoor in korte tijd voor veel privacy kunnen zorgen.

De plataan staat wel het liefst op een zonnige plek. Dat maakt ze heel handig om te gebruiken als zonnescherm, bijvoorbeeld bij een terras. De plataan is minder gevoelig voor ziekten en plagen dan de leilinde, maar moet wel vaker gesnoeid worden.

plataan platanus acerifolia

Leifruit

Fruitbomen worden niet per sé gebruikt als leiboom, maar het is zeker mogelijk. Onder meer appel- en perenbomen zijn hier geschikt voor, maar ook kersen- en pruimenbomen worden wel eens gebruikt.

Als je veel privacy in je tuin wil, is leifruit wel minder geschikt. Wel is het erg leuk om fruitbomen te gebruiken als afscheiding tussen verschillende delen van je tuin.

leifruit

Haagbeuk – Carpinus Betulus

Haagbeuken zijn ontzettend veelzijdige bomen die het in de meeste tuinen ontzettend goed doen. Zelfs als je een kleine tuin middenin de stad hebt, kan je een haagbeuk of Carpinus Betulus gebruiken. De bomen groeien snel en passen zich eenvoudig aan hun omgeving aan.

Bovendien zijn dit bladhoudende bomen. Dat betekent dat ze in de winter hun blad zullen behouden. De bladeren zullen wel verkleuren, maar zullen nog steeds tot op zekere hoogte bescherming tegen inkijk bieden.

haagbeuk

Steeneik leibomen

Als je ook in de winter graag groene leibomen in je tuin wil zien staan, dan is de steeneik zeker het overwegen waard. De bladeren van deze bomen blijven het ganse jaar door groen. Dat maakt ze geliefd als tuinafsluiting.

steeneik leibomen

Wintergroene leibomen

Zoals de naam het zelf zegt, blijven wintergroene leibomen de hele winter groen. Vooral als je deze bomen tegen inkijk neerzet, is dat erg prettig. Bovendien zien groene bomen er, in de ogen van de meeste mensen, het mooiste uit. Aan wintergroene leibomen zitten wel ook twee nadelen.

Ten eerste kunnen deze bomen niet goed tegen al te strenge vorst. Nu zal je daar in ons klimaat niet heel regelmatig mee te maken hebben, maar het kan toch vervelend zijn. Daarnaast moeten de bomen minstens twee keer per jaar gesnoeid worden en vereisen ze veel onderhoud om ze mooi te houden.

Bladhoudende leibomen

Als je het iets minder belangrijk vindt dat de leibomen de ganse winter groen blijven, kan je opteren voor bladhoudende leibomen. Deze bomen behouden hun blad, maar het verkleurt wel.

Je privacy blijft dus op elk moment gewaarborgd, maar je uitzicht op de bomen verandert wel. In tegenstelling tot wintergroene leibomen kunnen bladhoudende leibomen wel goed tegen strenge vorst. Daarnaast vereisen ze minder onderhoud en zijn ze goedkoper.

Hoe leibomen planten?

Als je besloten hebt welke leibomen je wil planten, is het tijd voor de daadwerkelijke uitvoering. Het planten van deze bomen gaat in principe hetzelfde als de aanplanting van eender elke andere soort boom.

Het grootste verschil is de opstelling van de bomen. Tussen de verschillende bomen moet je een afstand van minstens 2,5 meter aanhouden. De precieze afstand is afhankelijk van het soort boom. Je zult er ook voor moeten zorgen dat de bomen op een rechte lijn naast elkaar gezet worden. Om de zijtakken met elkaar te verbinden kan je gebruik maken van speciale houten raamwerken. Je kan ook werken met bamboestokken, maar dat is wat lastiger.

Vind een tuinaannemer

Wanneer leiboom planten?

Wanneer de beste periode is om leibomen te planten, hangt af van het type boom da je gekozen hebt. Bladhoudende leibomen kunnen bijvoorbeeld het hele jaar door worden geplant.

Je moet er wel rekening mee houden dat nieuwe bomen absoluut niet mogen uitdrogen. Plant je het aanplanten in een warme periode, dan moet je ze extra veel water geven. Daarom wordt aangeraden om leibomen in september te planten. Bladverliezende leibomen mogen niet in de zomer geplant worden. Dat kun je beter vanaf half oktober tot begin april doen.

Verzorging: leibomen snoeien

Als je optimaal wil kunnen genieten, dan zal je deze bomen goed moeten onderhouden. Voornamelijk het snoeien van leibomen is heel belangrijk. Hoe vaak je dit precies moet doen, varieert per type boom. In het voorjaar nieuwe scheuten wegknippen is in ieder geval nodig.

Leibomen kopen: vraag prijzen en vergelijk offertes

Wil jij ook profiteren van de voordelen van leibomen in je tuin? Vraag dan advies en prijzen op bij meerdere specialisten en vergelijk hun offertes. Zo weet je snel wat voor jou de voordeligste optie is.

Via onderstaand formulier ontvang je tot 5 gratis offertes van tuinaannemers in je regio. Handig om te vergelijken en te kiezen! Veel succes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Tuinafsluiting - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type tuinafsluiting zoek je?

2*. Wat is de geschatte lengte van de tuinafsluiting

3*. Wat is de geschatte hoogte van de tuinafsluiting?

4*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.